“Y KUŞAĞI” Kimdir ?

Uzun süredir Y kuşağını duyuyoruz. Peki nedir bu Y kuşağı? Y kuşağı 1980 ve 2000 yılları arasında doğan teknolojinin en güzel zamanlarında kendine yer edinen bireyleri oluşturur. Y kuşağı bilgi çağında kendilerine en güzel imkanların sunulduğu bir dönemde olmaları onların bir çok konuda aktif olmalarına imkan veriyor. Tabi şirketlerde kendilerine sunulan bu güzel imkanların farkında olacaklar ki şirket işleyişlerinde bir takım stratejiler geliştiriyorlar.

Örneğin Y kuşağı hızlı tüketimleriyle bilinir. Bu anlamda şirketlerde onların bu özelliklerine istinaden hızlı tüketim ürünlerini onların hizmetine sunmaktadırlar. Bugün işgücünde olan Y kuşağı %25’i ni oluşturuyor. 2025’ e kadar ise bunun %75’e varacağı tahmin ediliyor. Çok ciddi bir yüzde öyle değil mi? Bu kuşak hızlı tüketim anlayışına sahip olması ile işletmeler de bu bağlamda satış ve pazarlama kampanyalarını buna göre uyarlıyorlar. Peki ne tür uygulamalar bunlar; viral pazarlama, mobil uygulamalar, mağazasız perakendecilik, internet reklamcılığı, internet üzerinden satış vb. 

Y kuşağı genç ve dinamik bir grubu temsil eder bu çerçevede değişen çevre koşullarına hızlı adapte olurlar ve tüketici pazarındaki davranışları son derece özgündür. Örneğin;

  • Satın alma davranışında markanın sunduğu ürünün işlevsel fonksiyonundan ziyade markanın itibarı onlar için son derece önemlidir.
  • Markanın ürünlerini salt kabul etmezler, önce markayı tanımak isterler. Adeta markayla arkadaş olmak istercesine kendileriyle özdeşleşmek için azami çabayı verirler.
  • Sabırsızdırlar fakat bir markayla aralarında lovemark olsun isterler ya da beklenti içine girerler burada işletmenin bu anlamda stratejileri çok önemlidir.
  • Tüketime çok düşkün olduklarından söz ettim. Bu kapsamda bu gruba mensup kişiler tasarruf etme gibi bir çabası yoktur. Böylece tüketimi daha hızlı hale getirmek için kredi kartları, taksitli alışveriş, banka kredilerine başvurmayı severler.
  • Bunun yanı sıra insan ilişkileri sıcaktır pek çok ortama ayak uydurma becerileri yüksektir. Dolayısıyla organizasyon içinde ya da sosyal ilişkilerinde alt-üst ilişkilerine pek sıcak bakmazlar.
  • Çevrenizi biraz düşününce Y kuşağı olan bireylerin birçoğu hep kendi işletmesini kurmak isterler diğer bir deyişle girişimcilik ruhları yüksektir.

İşletmeler hangi faaliyetlerle ilgilenirse ilgilensin, müşteri analizi yapmaları çok önemlidir. Zaman geçiyor, küreselleşmeyle dünya sınırları ortadan kalkıyor. İnsanlar arasındaki iletişim daha yakın hale geldi. Özellikle bugün internet kullanıcılığı çok yüksek. Ülke vatandaşlığı kendini dünya vatandaşlığına bıraktı. Bu kapsamda etkileşim çok yüksek olmaktadır. Bu etkileşimi en derin yaşayan ve tüketici portföyünün büyük bir yüzdesini Y Kuşağı oluşturmaktadır. Bu bağlamda işletmeler faaliyetlerini gerçekleştirirken önce müşteri analizini yapmalarını ve sonra müşterilerinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda değer oluşturmalılardır.

Yorum Bırakın:

E-Posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmaz. İletişim için tüm alanlar zorunludur.